آموزش ها, سلامت

تحرک بیشتر قند خون بهتر

۴ دقیقه مطالعه

قند خون بالا یکی از عوامل خطر اصلی برای مشکلات متابولیکی است، به‌ویژه دیابت نوع ۲. بروز این مشکلات می‌تواند علائمی مانند خستگی یا تشنگی بیش‌ازحد ایجاد کند. انجام آزمایش‌های منظم قند خون به ما کمک می‌کند تا مشکلات قند خون را در مراحل اولیه شناسایی کنیم.

یکی از رایج‌ترین آزمایش‌ها، آزمایش HbA1c است که درصد هموگلوبین (پروتئین‌های موجود در گلبول‌های قرمز) پوشیده‌شده از قند را اندازه‌گیری می‌کند. عمر گلبول‌های قرمز بین ۷۰ تا ۱۲۰ روز است. بنابراین، درصد HbA1c نشان‌دهنده میانگین قند خون در دو تا سه ماه گذشته است. این آزمایش به پزشکان امکان می‌دهد تا وضعیت بلندمدت قند خون فرد را بررسی کنند، به‌طوری که تغییرات کوتاه‌مدت در رژیم غذایی نمی‌تواند نتیجه را تحت تأثیر قرار دهد.

مقادیر پیشنهادی HbA1c

مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌ها (CDC) توصیه می‌کند افراد بالای ۴۵ سال آزمایش HbA1c را برای غربالگری دیابت و پیش‌دیابت انجام دهند. این آزمایش هر یک تا سه سال می‌تواند تکرار شود تا از سالم‌بودن تنظیم قند خون اطمینان حاصل شود.

مقادیر سالم HbA1c بین ۴ تا ۵.۶٪ است. مقادیر بین ۵.۷ تا ۶.۴٪ نشان‌دهنده پیش‌دیابت است و مقادیر ۶.۵٪ یا بیشتر نشان‌دهنده دیابت است. با وجود این، پزشکان ممکن است از آزمایش‌های اضافی برای تشخیص قطعی دیابت استفاده کنند. خبر خوب این است که تغییر در عادات روزانه می‌تواند در اکثر افراد باعث کاهش HbA1c شود.

محدودیت‌های آزمایش HbA1c

یکی از محدودیت‌های این آزمایش این است که نمی‌تواند نوسانات قند خون را در طول روز نشان دهد. این نوسانات می‌تواند به عواملی مانند مصرف قندهای غذایی و سطح فعالیت بدنی بستگی داشته باشد. اگرچه HbA1c میانگین قند خون را نشان می‌دهد، ممکن است تغییرات روزانه که بر خلق‌وخو و خستگی تأثیر می‌گذارند، در نظر گرفته نشود. بنابراین، ایجاد عادات روزانه‌ای که از افزایش ناگهانی قند خون جلوگیری کند، ایده خوبی است.

چگونه ورزش قند خون را کنترل می‌کند

ورزش یکی از راه‌های مؤثر برای کنترل قند خون است. عضلات فعال هنگام ورزش، قند را مستقیماً از خون جذب کرده و به‌عنوان سوخت مصرف می‌کنند. در واقع، عضلات بزرگ‌ترین منبع جذب قند در بدن هستند و می‌توانند قند را سریع‌تر از سایر بافت‌ها جذب کنند.

حرکت بیشتر در طول روز همچنین می‌تواند حساسیت بدن به انسولین را افزایش دهد. انسولین هورمونی است که از بالا رفتن قند خون جلوگیری می‌کند. تأثیر ورزش در حفظ حساسیت به انسولین آن‌قدر مهم است که برخی کارشناسان بیان می‌کنند: «ورزش را می‌توان بخشی اساسی از پیشگیری و درمان مقاومت به انسولین دانست.»

مزایای یک جلسه ورزش برای قند خون

حتی یک جلسه تمرین ورزشی می‌تواند قند خون را تنظیم کند. مطالعات نشان داده‌اند:

  • اگر دیابت نوع ۲ داشته باشید، یک ورزش ۳۰ دقیقه‌ای با شدت متوسط می‌تواند قند خون را برای همان روز و حتی روز بعد کاهش دهد.
  • حتی اگر وزن اضافه داشته باشید یا وزن مناسبی داشته باشید، یک تمرین ورزشی می‌تواند حساسیت به انسولین را بهبود بخشد.
  • تمرینات هوازی و قدرتی هر دو باعث افزایش حساسیت به انسولین و بهبود تنظیم قند خون می‌شوند.

برای اطلاعات بیشتر در مورد روز جهانی دیابت، دسترسی به منابعی مانند آزمون ارزیابی خطر دیابت و دوره رایگان “درک دیابت”، به وب‌سایت https://diabetesiran.ir مراجعه کنید.

برای دریافت اطلاعات درباره تاثیر ورزش بر سیستم ایمنی میتوانید این مقاله(تاثیرات ورزش بر سیستم ایمنی) را مطالعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *